VÄSKSPECIAL

CHANEL 2.55 – ”Jag blev trött på att bära omkring på väskan i handen hela tiden, så jag hängde på en smal kedja så att jag kunde använda den som axelväska.” Såhär brukade den praktiskt lagda Coco Chanel förklara den ikoniska Chanel-väskan 2.55. Chanel 2.55-an känns igen med sitt rektangulära vridlås, som designades av Gabrielle Chanel själv (låset kallas Mademoiselle lock). Väskan blev hennes bärbara kompanjon under 1920-talet, men fick så många komplimanger att hon i februari 1955 beslutade sig för att börja producera den. Som en present till alla andra kvinnor som önskade sig något både härligt och praktiskt och som skulle gå att kombinera perfekt till ”den lilla svarta”.  Det som gör väskan till ett riktigt mästerverk är fickorna. Sju stycken, alla med sin specifika funktion. Den största sitter på baksidan och kallas Mona Lisas leende med tanke på dess form. De sex andra finns på insidan; den minsta är tänkt att hålla läppstiftshylsan på plats, de två största är där av brev och andra viktiga dokument. 

Rolig fakta: Den med dragkedja heter ”hemligheten” och det sägs att Coco Chanel gömde sina finaste kärleksgåvor där..

CHANEL CLASSIC FLAP -Det var inte förrän under 1980-talet som Karl Lagerfeld satte de dubbla C:na på låset, som en hyllning till Mademoiselle – och Classic Flap-modellen var därmed född!  Den ikoniska modellen kommer i nya former, färger och material för varje säsong. Kedjan har i jämförelse med Chanel 2.55 skinn inflätat. 

Rolig fakta: Chanel började använda läder fyllda remmar när resurserna var knappa. Det är därför äldre 2.55 finns med läder vävda remmar också! 

HERMES KELLY – Bilder på en Grace Kelly som hejdar en taxi på 5th avenue i New York blev startskottet för denna ikoniska väska. Från början hette den bara “H” (Haut à courroies) men eftersom efterfrågan blev så hög sedan alla paparazzi-bilder på denna glamourösa kvinna fick den namnet “Kelly” år 1956. Idag tar det flera dagar att göra en väska och görs med Hermes signaturstickning och i olika läder. 

HERMES BIRKIN – Även denna är döpt efter en superstar – Jane Birkin – det sägs att designen uppkom efter att den dåvarande verkställande direktören (cheif exective) Jean-Louis Dumas satt bredvid Jane Birkin på ett plan mellan Paris och London på 80-talet. Jane ska ha klagat på att det inte finns någon bra weekend bag/tote där hon kan ha alla sina saker i. Till skillnad från Kelly vars design är betydligt äldre är en Birkin relativt ny. 1982 introducerades den och blev otroligt eftertraktad direkt – därav introducerades de välkända “väntelistorna”…  

Rolig fakta: Många kändisar älskar Birkins – Victoria Beckham sägs ha 200 stycken (!) men Cardi B lär inte vara långt efter… Hennes samling är värt 500 000 pund (närmare 6 miljoner kronor)

LOUIS VUITTON SPEEDY – Designades på uppmaning av Audrey Hepburn 1959 – hon ville ha en väska hon kunde bära till vardags och Keepall (alltså den större varianten som numera är en välkänd weekend bag) var för stor enligt Hepburn. 

CELINE BOX BAG – Originalet har burits på axeln av kvinnor sedan 70-talet, men det vad när legenden Phoebe Philo klev in som designer 2008 som väskan fick IT-status. Designen är i princip densamma, förutom att låset bytts ut till en mer minimalistisk variant. 

Väskor vi minns… 

Dior lady – Lady Diana älskade denna väska som introducerades av Gianfranco Ferré 1994. Det var när den presenterades för Diana av den dåvarande First Lady i Frankrike (Bernadette Chirac) år 1995 som försäljningen av denna tog fart. 

Balenciaga city – Väskan som definierar 00-talet. Kate Moss såg den på en av Balenciagas catwalks och beställde en från den dåvarande designern hos Balenciaga – Nicolas Ghesquiere. De trodde först att den inte skulle sälja så bra, men när Kate Moss ville ha den insåg de dess stora potential… Sedan dess har den setts på kändisar såsom Paris Hilton, Lindsay Lohan m.fl.  Några som verkligen älskade den var systrarna Olsen (idag The Row). Mary-Kate var kanske den som använde den mest och hennes mintgröna skulle vara SLITEN. Ju mer desto bättre!

Fendi Baguette bag – Känd som den första IT-väskan. Den introducerades 1997 och fick sin status via Sex and the City och Carrie som använde den flitigt. Redan under första året såldes 100 000 exemplar av denna, och idag, över 20 år senare är den fortfarande en del av Fendis DNA. 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *